Made in Fredrikstad 2.0

Fredrikstad er en by med over 80.000 innbyggere, og er dermed en av Norges 10 største byer. Ordtaket som så dagens lys i 1987 som lyder “Det årnær sæ i Fredrikstad!” er nok fortsatt det uttrykket som beskriver byen best. Nå har riktignok kommunen kommet med en ny visjon, men den vil nok ikke overleve “Det årnær sæ!”. Byen har også en lang og stolt industritradisjon. Avskaffelsen av sagbruksprivilegier i 1860 førte byen inn i sin viktigste vekstperiode i så måte. På relativt kort tid ble den lille handels- og sjøfartsbyen forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer med industri knyttet til sagbruk og teglverk som de viktigste områder. Det var med denne bakgrunn at byen fikk tilnavnet «Plankebyen». I årene etter at plankebaronene dominerte, har industrien hatt gode vilkår, og den dag i dag finnes det fortsatt store industribedrifter som Stabburet, Mills, Brynild Gruppen, DeNoFa og andre innenfor grensene til Fredrikstad kommune. Mange av disse bedriftene er sentrale i min “Made in Fredrikstad” liste.

 

Listen er på ingen måte uttømmende, men jeg ønsker at den skal være relativt dekkende, så innspill til nye produkter som er eller har vært produsert i byen er velkomne. Under arbeidet med listen har jeg innsett at dette hadde potensiale til å bli et relativt stort prosjekt. Tilbakemeldinger fra dere lesere vil danne grunnlag for eventuelle nye versjoner. Du leser nå versjon 2 av listen. For å komme på listen må det være et fysisk produkt, og det må på et tidspunkt ha blitt produsert i Fredrikstad. Jeg har fått flere gode innspill til produkter hvor kun designet er gjort i byen, eller hvor “produktet” f.eks. består av programvare – så langt har jeg valgt å ikke ta med disse. Der hvor selve oppfinnelsen eller innovasjonen har foregått i byen, så er det selvfølgelig både viktig og interessant å vite hvem som har stått bak. Du vil også legge merke til at jeg har tatt meg den frihet å liste opp produkter noen ganger, mens andre ganger har jeg fokusert på selskapet som produserer – disse valgene er gjort ut i fra hva jeg finner mest naturlig (listen er satt opp alfabetisk med denne forutsetningen). Informasjonen på listen er ofte hentet på den enkelte bedrifts hjemmeside, men sammenstillingen og informasjonen her står uansett kun for artikkelforfatterens ansvar. Dersom du har innspill til forbedring innenfor det enkelte produkt, eller forslag til nye produkter/produsenter så hører jeg gjerne fra deg.


Anioniske surfaktanter fra Unger fabrikker. Selskapet ble etablert i 1922, og er i dag en av Europas ledende produsenter av rengjøringsmidler og hygieneartikler (tensider/anioniske surfaktanter/overflateaktive midler), og den eneste av sitt slag i Skandinavia. Ungers produktportefølje inneholder rengjøringsmidler til personlig og industrielt og institusjonelt bruk. Selskapet er eiet av Olav Thon.


Foto. Jan Tore Glenjen – FB

Ankerløkken verft Glommen. Det fremgår litt uklart av historien om selskapet ble etablert i 1889 eller i 1898, men selskapet har uansett vært drevet under navn som Aktieselskabet Fredriksstad Armaturfabrik, Glommens mekaniske verksted, og ordene jernstøberi og mek. værksted har også vært med i bildet. Fra 1967 og frem til konkursen i 1983 het selskapet Ankerløkken Verft Glommen. Verftets første nybygg var dampslepebåten “Sanne” i 1906. Verftet hadde totalt 198 byggnummer på båter. Bildet viser to av båtene som er levert fra verftet. Kilde: lokalhistoriewiki.no


Foto: Ark.no

Anton Brekke er strengt tatt ikke et produkt, og bøkene blir ikke trykket i Fredrikstad. Det er dog liten tvil om at dette er et Fredrikstad “produkt” å være stolte av. I skrivende stund har Jan-Erik Fjell solgt over en halv million bøker, og har blitt utgitt i hele 14 land. Bøkene om Brekke har følgende titler (i kronologisk rekkefølge):
Tysteren – Skyggerom – Hevneren – Rovdyret – Lykkejegeren – Gjemsel (kommer i august 2019)


Foto: Barco

Barco er et Belgisk selskap som er verdensledende på visualiserings-løsninger. I Fredrikstad kjøpte de tidligere Projectiondesign, som blant annet hadde Bård Eker på eiersiden. Historien begynner helt tilbake i 1984, hvor selskapet ASK startet med LCD-skjermer. Selskapet kjøpte først opp Proxima før de selv ble kjøpt opp av InFocus. I den forbindelse slutte flere ledende ansatte og startet Projection-design. Prosjektoren på bildet (produsert i Fredrikstad) har typebetegnelsen F50.


Foto: Historien om Biobe AS

Biobe er en metall- og plastbedrift som ble startet av Birger O. Berg (1928-1981) i Ås. Den ble flyttet til Langøya på Kråkerøy i 1968, og til Lisleby i 2009. Bedriften har hele tiden hatt spalteventiler til vinduer som spesialprodukt, men har også en rekke andre metall- og plastprodukter, som Couronne spilleet som vises på bildet. Bedriften er i privat eie.


Foto: Biopharma

Biopharma kosttilskudd produseres av Midsona Norge AS på Rolvsøy, hvor de har produsert kosttilskudd siden 1987. Selskapet er eiet av Midelfart Sonesson konstellasjonen.


Foto: Kolonial.no

BonBon er et varemerke som eies av danske Toms gruppen (bl.a. kjent for Anthon Berg marsipan). BonBon er spesielt kjent for kreative navn slik som Kloakkslam, Store pupper og Råtne fisk. I 2004 overtok Brynild Gruppen produksjonen av såkalt hard candy for BonBon, og i noen år ble blant annet Søppeldynga og Hullemix produsert her.


Foto: Brono

Brono er et relativt nyetablert selskap (2015) som utvikler og produserer løsninger for både fotoindustrien og for lyssetting av f.eks. fotballbaner ved hjelp av speilteknologi. Deres første lansering vises på bildet til venstre. All utvikling og produksjon foregår i Fredrikstad. Hovedaksjonærer er Nils Petter Hauge og Svein Utigard.


Foto: che.no

C. H. Evensen industriovner utvikler, designer og produserer industriovner og maskiner for varmebehandlings-prosesser. Selskapet ble etablert i 1937, og på -70 tallet startet de også med eksport. Totalt har de over 4.000 installasjoner i 45 land. Selskapet har i dag 4 dominerende eiere, hvorav tre har tilhold i Fredrikstad.


Foto: Coca-Cola

Coca-Cola. Fredrikstad Mineralvann-fabrikk ble etablert i 1895, og byttet senere navn til Brynildsens Fabrikker AS. I dag heter bedriften Brynild Gruppen AS, og er i mindre grad kjent for sin tidligere mineralvannvirksomhet. Helt frem til 1980 produserte de Coca-Cola på lisens. De solgte denne delen av virksomheten til Fredrikstad Bryggeri dette året, og valgte på det tidspunktet å fokusere på sukkervarer i Mosseveien 1 i Fredrikstad.


Den Lille Nøttefabrikken. I 2003 kjøpte Brynild Gruppen Den Lille Nøttefabrikken, og i 2006 flyttet de hele “nøtteproduksjonen” til Fredrikstad. Nøtter produseres jo ikke i en fabrikk, de gror i naturen, men blant annet chilinøttene som du ser på bildet blir “bakt” basert på en hemmelig og spesiell resept. Ved overtagelsen i 2003 var det 500 grams plastbeger med Nøtte-Frutti som var den største varelinjen, men etter flyttingen til Fredrikstad har Brynild Gruppens markeds- og produksjons-avdeling utviklet både blandinger, pakninger og satset ytterligere på markedsføring. I dag eksporteres det nøtter fra Fredrikstad til både Sverige og Finland, og nøtter og tørkede frukter er det største virksomhetsområdet i gruppen.


Foto. Brynild Gruppen

Dent er et varemerke som ble lansert i det norske markedet i 1975. Tidligere var merket i Freia/Kraft Foods’ (nå Mondelez) eie. Merket ble kjøpt av Brynild Gruppen i 2004, og erstattet etterhvert gruppens eget merke Lacryl. Dent produseres i dag i Fredrikstad, og merket har fått et betydelig oppsving etter at Brynild har utviklet både produktet og merket. De nyeste produktene Dent Oi og Dent Crush har slått spesielt godt an.


Foto: Engelsviken canning

Engelsviken canning ble etablert av Lars Andersen i 1867, og er en av flere kjente fiskematbedrifter i byen. Pillede reker er nok det enkeltstående produktet virksomheten er mest kjent for, men ansjonen er kanskje det mest tradisjonelle produktet. Produksjonen foregår nå i all hovedsak i Skagen i Danmark. Bedriften eies i dag av femte generasjon Andersen.


Foto: Harald Nielsen – FB

EVT – Eriks Våpen Teknikk holdt til på Ålekilene på Gressvik, og de utviklet flere typer våpen, blant annet til konkurranse-bruk. På bildet ser vi Børsemakermester Erik Solbakke som viser frem et nytt gevær i 1985. Holstad våpen kjøpte opp bedriften i 2016, og flyttet produksjonen ut fra Fredrikstad.


Foto: Toro Andersen

F.M. fabrikken ble startet av Chr. Halvorsen i 1910 under navnet Fredrikstad Motorverksted. Til å begynne med het motorene Standard, før navnet ble endret til F.M. for å unngå forveksling med engelske Standard. Fabrikken ble solgt på tvangsauksjon i 1922. I 1923 ble selskapet Fredrikstad Motorfabrikk AS etablert, og de kjøpt fabrikken. FM-motorene ble produsert frem til 1985, med unntak av en liten serie som ble produsert helt frem til 1998.


Foto: Erik Hagen – FB

Fredrikstad Blikk & Metallvarefabrikk ble grunnlagt av Olaf Andresen i 1919. Bedriften ble etter hvert kjøpt opp av DeNoFa, som senere ble en del av Orkla konsernet. I 1975 ble fabrikken flyttet til de nåværende lokalene på Øra industriområde i Fredrikstad. Bedriften var eid av Orkla frem til 2001 da den ble solgt til Hannells Industrier AB, og samtidig ble navnet endret til Hannells AS. Hannells Industrier AB ble solgt til Greif i november 2009, og ble med det en del av verdens største produsent av industriemballasje.


Foto: Kjetil Alsvik – FB

Fredrikstad Mekaniske Verksted/FMV er en av byens aller mest kjente arbeidsplasser. Selskapet ble etablert helt tilbake i 1870, og i perioden frem til 1987 ble det produsert hele 443 båter og fartøyer her. På bildet fra 1986 (to år før nedleggelsen av verftet), ser vi en 257 meter lang og 46 meter bred shutteltanker på 117.400 dødvekttonn. Industriområdet bedriften disponerte utgjør i dag en helt ny bydel i Fredrikstad som går under betegnelsen Værste.


Foto: Hansa Borg

Fredrikstad pilsner. Fredrikstad Bryggeri ble stiftet i juni 1877. Med god vanntilførsel fra Bingedammen i nord, og åker med bygg i Bydalen i sør var beliggenheten i Bydalen nærmest perfekt. Fredrikstad pilsner ble siste gang brygget i Fredrikstad i år 2000, og dagens Fredrikstad pilsner blir brygget og tappet i nabobyen.


Foto: Henning Rubinstein – FB

Fredrikstad porteføljefabrikk produserte blant annet vesker av mange slag. Bildet viser disponent Thor-Erik Bjørnstad og designer/verksmester Odd Jansen som i 1989 kunne melde om god salgsutvikling blant annet takket være en ordre på 20.000 vesker til SAS. Selskapet hadde produksjon i Hassingveien, og eget utsalg i gågaten.


Foto: Garderobe-Mannen

Garderobe-Mannen. Brødr. Bøckmann AS hadde en liten avdeling som drev med lisensproduksjon av aluminiumsbaserte skyvedørsgarderober allerede på slutten av -80 tallet. Senere utviklet de egne profiler og systemer, og avdelingen ble utfisjonert til det som den gang ble hetende Flexi-Innredninger AS i 1984. Senere har selskapet utviklet seg videre til det som i dag er Garderobe-Mannen med butikker i alle de store byene i Norge. Selskapet har også etablert seg i Sverige, og er i dag 100 % eiet av Erik Bøckmann.


Foto: Jan Erik Skau – FB

Gudesens bakeri og NEN produkter er kanskje det aller mest kjente av alle bakerier vi har hatt i byen. På bildet ser vi introduksjonen av juiceproduksjon på Selbak under navnet NEN-produkter. Svein Øvrum (t.v) og daglig leder Jon Petter Gudesen hadde en produksjons-kapasitet ved fabrikken på 90.000 liter appelsinjuice i døgnet i 1986. Gudesen familien solgte virksomheten i 2005.


Foto: Gyproc

Gyproc er en produsent av gipsløsninger til lettbyggeteknikk. Det startet med import i 1953, og i 1990 ble det etablert egen produksjon i Fredrikstad. I 2005 overtok Saint-Gobain eierskapet, og bedriften er i dag en del av Saint-Gobain byggevarer i Norge sammen med Glava og Weber/Leca.


Foto: Geir A. Carlsson – FB

Hamax er nok best kjent for sine akebrett i Fredrikstad. Selskapet ble startet i 1958 under navnet Plast & Form AS, og i 1978 byttet de navn til Hamax. Andre kjente produkter er mini-ski og i den senere tid sykkelseter. På bildet ser vi Vidar Godiksen som i 1989 viser frem et nyutviklet akebrett.


Hanco eller Hansen og Co. Regnklædefabrikk A/S ble startet allerede i 1893 av brødrene Carl og Herman. Etter en brann i bedriftens daværende lokaler i 1926 oppførte de et seksetasjes bygg på St. Hansfjellet. Hancobygget var dermed en realitet. Produksjon av regntøy varte helt frem til selskapets avvikling i 1984. Kilde: hancobygget.no


Foto: Jotne

Hollung Stålindustri, som sener byttet navn til Hollung Group, ble etablert av Peder Hollung i 1963. Bedriften spesialiserte seg senere på vann- og kloakkrenseanlegg, og kjempet blant annet om store leveranser til Kina. Bedriften ble kjøpt av Jotne i 2006.


Foto: Hugos

Hugos. Etter at Sigurd Thorleif Sørensen hadde studert til å bli ingeniør i Sveits, utviklet han rengjøringsmiddelet Hugos i 1925. Han tok patent i hele Europa, men i dag eksporteres produktet kun til Sverige.


Foto: Hydrolift

Hydrolift ble etablert i 1985, og fikk i 2003 Bård Eker (offshore Class1 verdensmester) inn som eier. Fabrikken brant ned i 2005, men ble raskt bygget opp igjen. Selv med banebrytende design og fartsegenskaper har selskapet hatt utfordringer med å tjene penger. Selskapet er mest kjent for sine fritidsbåter, men har i det siste også blant annet konstruert en ny redningsskøyte.


Foto: Høiax – en varmtvannsbereder designet av Bård Eker

Høiax ble grunnlagt i Fredrikstad i 1927, og er Norges eldste produsent av varmtvannsberedere. Hovedkontor og produksjon ligger også i dag i Fredrikstad. I 1985 overtok Ole Buskoven eierskapet, og det ble starten på en sterk vekstperiode for bedriften. I 1998 kom det danske eier inn, og da de ble kjøpt opp av svenske NIBE få år senere, havnet bedriften “på svenske hender”. Thomas Buskoven er i dag administrerende direktør på tyvende året. Selskapet har under hans ledelse utøket produkt-spekteret, og er i dag også store på varmepumpeteknologi, og hele produksjonen på Lisleby er i stor grad automatisert. Les mer om selskapets historie ført i pennen av Georg Apenes her.


Foto. Geir A. Carlsson – FB

Isolasjon. En av Norges største produsenter av isolasjon ligger på Ålekilene på Gressvik. Med basis i produktene ekspandert (EPS) og ekstrudert (XPS) polystyren, har bedriften i dag vokst til 21 fabrikker i seks land i Europa. De har mer enn 800 ansatte og nærmer seg 3,0 milliarder i omsetning. Bildet til venstre viser Øystein Akselsen som i 1988 stolt viser frem et isolasjonsprodukt med gasser som ikke bryter ned Ozonlaget. Akselsen og hans familie eier fortsatt 50 % av selskapet.


Foto: Jan Erik Skau – FB

Isolerglass. Brødrene Gunnar og Edgar Bøckmann feiret i 1987 de første 25 års drift av selskapet de sammen etablerte. Etter at de hadde blitt ganske store i sin bransje med utgangspunkt rundt det som nå kalles Bøckmann-krysset på Selbak, bygget de en helt ny fabrikk på Øra på over 10.000 m2, hvor dette bildet er tatt fra åpningen. Her installerte de det som den gang var Skandinavias eneste, og en av nord-Europas mest moderne linjer for produksjon av isolerglass. Ved inngangen til 1994 solgte de virksomheten til det franske industriselskapet Saint-Gobain, men de eier fortsatt byggene både i Habornveien og på Selbak.


Foto: Arendal bymuseum

Jotun produserte mange typer maling på Øra i Fredrikstad over mange år. I tillegg ble det blant annet også produsert både sparkel, Reprin og Bengalac. Artikkel-forfatteren hadde selv sommerjobb over flere år på fabrikken, som til slutt ble nedlagt i 2012. Det gamle administrasjonsbygget er i dag pusset helt opp, og huser DeNoFas administrasjon og ledelse.


Foto: Jøtul

Jøtul. Selskapet ble etablert så tidlig som 1853, og kan med det skryte av å være verdens eldste produsent av ovner, ildsteder og peiser. Selskapet har skapt mange suksessfulle innovasjoner, og har i dag virksomhet i flere land. Salget foregår både i Europa og i USA. Lønnsomheten har vært utfordrende de senere årene, og selskapet meldte nylig om at de ville flytte deler av produksjonen til land med lavere kostnader. De eies i dag av et private equity fond basert i California.


Foto: Mills

Kaviar produseres hos Mills på Østsiden. Allerede i 1952 lanserte Mills det de i dag kaller original kaviar. Den er fremstilt av rogn fra Skrei fra Norskehavet.


Foto: Jon Petter Evensen – FB

Leca, eller AS Norsk Leca som var det opprinnelige navnet, ble etablert i 1954. Selskapet mener selv at de ved lanseringen av Leca blokken bidro til å få byggekostnadene så langt ned at en vanlig familie med normal inntekt kunne skaffe seg sin egen bolig. Leca lages av leire som er brent og omdannet til små porøse kuler. Leca er en forkortelse for Light Expanded Clay Aggregate. Selskapet er i dag eiet av det franske industrikonsernet Saint-Gobain, og inngår i samme forretningsområde som Glava og Gyproc. På bildet ser vi direktør Kjartan Wehn som i 1990 viser frem en Leca-blokk.


Foto: Stabburet/Orkla

Leverpostei. I 1936 åpnet den legendariske Gunnar “Stabbur” Nilsen sin første delikatessebutikk med egen produksjon i Fredrikstad. I 1949 rullet den første gule boksen med leverpostei ut fra fabrikken. Seks år senere ble Per Andreas Christensen den første gutten som ble avbildet på boksene. Fra 2003 til 2011 så boksene ut slik du ser på bildet. Et stort mer ikonisk produkt enn dette skal man lete lenge etter.


Foto: Loyds.no

Loyds industri ble etablert i 1952, og drev med utvikling og masseproduksjon av sikkerhetsbelter og barnesikringsutstyr til det europeiske markedet frem til 1992. I dag er hovedproduktet utstyr til varebiler som innredninger og skillevegger. Familien Loyd Pettersen solgte selskapet i 1993 til HTS AS. Selskapet er ikke lenger lokalisert i hovedstaden i Østfold.


Foto: Mills

Majones ble første gang lansert av Mills i 1951, og produktet har oppnådd å bli en favoritt på norske spisebord i løpet av de siste 60 årene. Hovedingrediensene i Majones er Rapsolje (78 %) og eggeplommer (5 %).


Foto: Stabburet/Orkla

Makrell i tomat, eller Stabbur-makrell som er det opprinnelige navnet, ble oppfunnet av Gunnar Nilsen selv i 1958. De fleste av oss vil huske at den ble produsert på en egen fabrikk i Øyenkilen, men i dag produseres denne i utlandet.


Foto: Mills

Margarin i form av både Melange, Soft, Vita og flere produseres hos Mills på Østsiden. I 1919 så folkefavoritten Melange dagens lys for aller første gang på Grünerløkka i Oslo. Navnet Melange er faktisk fransk og betyr blanding. Det er fordi Melange er en blanding av vegetabilske oljer fra nordisk raps. Opp gjennom årene har Melange vokst seg inn til å bli en sentral del av nordmenns steke- og bakevaner, og det sies at annenhver husstand i Norge har Melange i kjøleskapet. 


Foto: Maritim food

Maritim Food ble etablert i 1999 som et resultat av sammenslåingen mellom skalldyr, salat, dressing og fiskemat-produsentene E. Slorer Jacobsen & co AS og Fader Martin AS. Selskapet er de senere årene mest kjent for skalldyr, hermetikk og dressinger. Selskapet var i noen år eid av Brynild Gruppen, før de solgte selskapet videre til finske eiere. Selskapet er i dag en del av Witzøe familiens konsern.


Foto: Erik Hagen – FB

Mascot electronics ble etablert under navnet Østfold Radio i 1938, og var en av radiopionerene i landet. I 1964 startet man opp produksjonen av strømforsynere/-ladere. Bildet viser administrerende direktør Jan Kristiansen som i 1989 meldte at året før hadde vært et rekordår for bedriften. Selskapet er fortsatt i familien Kristiansens eie.


Foto: Brynild Gruppen

Minde Sjokolade. Det virker som en liten hemmelighet at vi faktisk har en egen sjokoladefabrikk i byen. Fabrikken har sine røtter tilbake til 1898 i Bergen. Tidligere har både Friele-familien og Riber & Sønn eid selskapet, før Jon Brynildsen kjøpte det i år 2000. Ti år senere ble fabrikken i Bergen lagt ned, og hele produksjonen foregår nå i Fredrikstad. Forfatteren ledet selv et utviklingsprosjekt som resulterte i produktet Minde Knaz som sees på det venstre bildet, og jeg skrev også en masteroppgave i hvordan bedriften gjennom såkalt brand extension kunne bruke Minde navnet på andre produktgrupper. Sistnevnte ser dere eksempel på i det høyre bildet.


Foto: Toro Andersen – mtdb.no

Nabbetorp mekaniske verksted ble opprettet i 1896, og i begynnelse leverte verkstedet maskiner til teglverk og sagbruk. Allerede i 1906 la de om fra dampdrift til elektrisitet som kraftkilde, og var med det en innovatør på dette området. I 1909 startet produksjonen av motorer, og med det ble de en betydelig leverandør til FMV. Kilde: Wikipedia


Foto: NTP AS

Norsk Teknisk Porselen/NTP. Siden etableringen i 1916, har selskapet utviklet seg til å bli en ledende leverandør av teknisk porselen. De har en høy markedsandel i Norge, men også en betydelig eksportandel. Adm. dir. Bjørn Hansson er også hovedeier.


Foto: Jan Erik Skau – FB

OM-Be plast ble etablert i 1962 av Johnny Omberg og Fred Bekkevold under navnet Fredrikstad Plastverktøy. På bildet til venstre ser vi verksmester Bjørn Lie som i 1988 viser frem plastdeler til en storleveranse til IBM. I dag produserer bedriften over 700 ulike plastprodukter. Ole Johnny Omberg er i dag hovedeier.


Foto: AST Landbruk

Panco. For de fleste er nok Panco-bøtta det vi forbinder med denne bedriften, men i 1983 annonserte de at de også ville begynne å produsere VHS kassetter. Bøttene produseres den dag i dag, men jeg har ikke klart å avdekke hvor.


Foto: Ryde & Berg

Ryde & Berg orgelbyggeri har bygget mer enn 100 orgel til kirker og konserthus i Norge og Norden. Jan Ryde startet virksomheten på Krossnes i 1985, etter først å ha jobbet for Eystein Gangfløt her i byen. Orgelet på bildet er hovedorgelet i Oslo Domkirke.


Foto: Nasjonalmuseet / Anne Hansteen Jarre

S. Galtung Sætvet etablerte i i 1916 Fredrikstad skofabrikk (FRESKO). På 1920- og 30-tallet ekspanderte fabrikken og hadde på det meste 500 ansatte og en produksjon på 370 000 damesko i året. I 1960-årene begynte det å bli vanskelig. Norsk skoproduksjon tapte i konkurransen med billigere, importerte motesko, og fabrikker ble nedlagt i tur og orden over hele landet. Fresko ble nedlagt i 1968. Kilde: Wikipedia.


Foto: Salatmesteren

Salatmesteren ble etablert av Geir Andersen med den helt første produksjonen hjemme på kjøkkenbenken i 1988. Først i 2003 begynte bedriften med sjømat i lake. Bedriften har hele tiden hatt fokus på kvalitet i produksjonen, og har vært tidlig ute med sertifiseringer. Bedriften samarbeider tett med Rema 1000.


Foto: SeaBird

SeaBird designs, som er ledet av nordmannen Len Ystmark og amerikaneren Dave Kruger, produserte tidligere alle sine kajakker på en egeneid fabrikk i Kina. I løpet av sommeren 2017 kunne de gledelig informere om at de hadde investert i en såkalt blowmoulding-maskin, og produksjonen ble delvis flyttet til hjembyen.


Foto: Seal engineering

Seal engineering produserer ikke bare egne tetningsløsninger i Fredrikstad, men de har også utviklet en ny gummikvalitet som tåler kombinasjonen av aggressive brønnkjemikalier og høye temperaturer. Selskapet ble etablert i 1997 under navnet Seal-Jet, men bytter senere navn til Seal engineering. Daglig leder og tre av de ansatte eier selskapet sammen.


Foto: arvidhenning.com

Seiersborg textilfabrikk har røtter tilbake fra 1917. Da ble det opprinnelig etablert et rent veveri, men driften startet ikke før 1920. I 1957 ble  etter-behandlingsmaskinene ved Helsingborg Jaquard veveri flyttet til Fredrikstad. På 60-tallet var hovedproduksjonen «alt for damene» dvs. flotte ullstoffer til drakter og kjoler. Kilde: arvidhenning.com


Foto: Brynild

Seigmenn, eller seigkællær som er den lokale uttalen, er faktisk et av de ikoniske produktene som har blitt produsert i Fredrikstad i snart 55 år. Ordet Seigmenn er faktisk patentbeskyttet av en av Brynilds konkurrenter, og bruken av navnet har vært innom flere juridiske tvister. Til tross for dette er produktet fortsatt et viktig produkt fra byen. Brynild konsernet drives nå av femte generasjon Brynildsen, nemlig Anders.


Foto. Fredriksstad Blad

Seutelvens mekaniske verksted ble etablert i 1917 og var da eneste skipsbyggeri ved Seutelven vest i daværende Glemmen kommune, som etter kommunesammenslåingen 1. januar 1964 ble en del av Fredrikstad kommune. Opprinnelig var verkstedet et allsidig verksted innen industri og anlegg, men spesialiserte seg som skipsverft etter den andre verdenskrig. Kilde: Wikipedia. Bildet er tatt i 1956.


Foto: Stansefabrikken

Sikringsskap. På Øra produserte NEBB (A/S Norsk Elektrisk & Brown Boweri) velkjente sikringsskap i mange år. Etter min kunnskap foregår det fortsatt produksjon i de samme lokaler under navnet Stansefabrikken.


Foto: Erik Hagen – FB

Simo barnevogner er et kjent begrep over hele landet, og var lenge landets eneste barnevognprodusent. Bedriften ble etablert i 1946, og la ned virksomheten i 2014. Selskapet ble etablert av Erik Simensen og Holger Mohn, og navnet er derfor et akronym av de to første bokstavene i stifternes etternavn. På bildet til venstre er det direktør Harald Perskaas som melder om at bedriften hadde et rekordår i 1988. Selskapet lå i sin tid på Floa der hvor Hydrolift holder til i dag, og den tilliggende rundkjøringen blir fortsatt på folkemunne omtalt som Simo-rundkjøringen.


Foto: Skanlab

Skanlab therapy (tidligere Skanlab 25 Bodywave) ble utviklet i 1988 av selskapet Labyrint Development. Teknologien gir dyp varmebehandling som brukes både til smertebehandling og rehabilitering. Selskapet Skanlab AS ble etablert som en spinn-off fra Labyrint i 1996. I 2002 tok en av gründerne, Nils S. Syvertsen, over selskapet 100 %, og han solgte den videre i 2018. Apparatet har blitt brukt av utallige toppidrettsutøvere som f.eks. Lindford Christie, det tyske fotballandslaget og det norske ishockeylandslaget.


Foto: Sleipner

Sleipner motor produserte gjennom bedriftens første 70 år båtmotorer og propellutstyr. I dag er det kanskje thruster systemene (baugpropeller) og styresystemer som er de aller mest kjente produktene. Selskapet ble etablert i nabobyen så tidlig som 1908, men allerede etter 2 år i drift flyttet de til Østfolds hovedstad. Familien Hox er i dag majoritetseiere.


Foto: solbergindustri.no

Solberg Industri ble etablert i 1967 
og eies av familien Solberg. Virksomheten bestod frem til 1981 av rekondisjonering av stålfat, samt salg og distribusjon av svovelsyre. Stålfatavdelingen ble solgt til Orkla/Denofa i 1981. Det ble samtidig inngått en avtale med Borregaard Industries Ltd. om distribusjon av kjemikalier. 


Foto: Jan Erik Skau – FB

Soyabønner blir i dag importert i stor skala fra Brasil og Nord Amerika inn til DeNoFas anlegg på Øra. Her blir de ikke-genmodifiserte bønnene prosessert om til soyamel, soyaolje og soyalecithin. Bedriften ble etablert i 1912, hvor produksjon av spisefett basert på hvalolje var produktet. Direktør Eddie Sjøborg (bildet) er her avbildet i forbindelse med gjennomoppbygging etter den store brannen i 1989.


Foto: Geir A. Carlsson – FB

Sportmann ble startet i 1974 i Fredrikstad, og det er fortsatt familien Johannessen som er hovedeier. I en periode på åttitallet var bedriften leverandør av idrettstøy til mange fotballklubber over hele landet, og ordtaket “For people with action” var kjent for de fleste. I dag holder bedriften til på Øra, med en egen “outlet” i Dikeveien. På bildet til venstre ser vi daglig leder Pål Johannessen i 2008 da bedriften var i ferd med å flytte fra Liaveien.


Bilde: petterandresen.no

Stupedama er dagens navn på Brynilds saltpastiller, som først ble lansert i 1962. I 1965 kom det gule og blå designet inn. I 1970 hadde hun bikini, i tråd med datidens mote. Det året fikk hun også langt, blondt hår som flommet nedover. I 1988 fikk badedrakten høy skjæring og ryggen ble svært utringet, akkurat som det skulle være den gangen. Først i 1997 kom navnet Stupedama inn, og i dag selges produktet kun på kampanjebasis.


Foto: Erik Hagen – FB

Sun-Chris (tidligere Norsk Sko) startet sin produksjon allerede i 1938, og spesialiserte seg den gangen på barnesko. Senere så de et større marked i spesialsko, og var landets største verksted for ortopedisk fottøy i mange år. Bildet til venstre viser nåtlerske Astrid Nilsen i 1987.


Foto: Erik Hagen – FB

Sønnichsen rørvalseverket ble etablert av Francis Sønnicsen i 1919. Til å begynne med produserte firmaet først og fremst stålrør til elektriske installasjoner. Senere produserte firmaet også gass- og vannrør og rør til møbelindustrien og til konstruksjoner. Selskapet gikk konkurs i 2012.


Foto: teglverk.no

Teglverksindustrien med Narnte teglverk, Kiærs bruk, Nabbetorp bruk, Sorgenfri teglverk, Elverhøi teglverk, Selbak bruk, Lisleby bruk, Bingesaga, Gressvik bruk, Fredrikstad stenhuggeri, Fredrikstad granittkompani med flere utgjorde en egen industri fra rundt 1660, og holdt det gående helt til 1980. Med andre ord har teglverk vært en betydelig industri i byen i nesten 200 år lenger enn trelastnæringen! Bildet viser Sorgenfri teglverk (Otterstadverket).


Foto: Kronos

Titandioksid (TiO2) brukes for det meste som pigment, og er ett av de beste hvite fargepigmentene som finnes. Det benyttes i alt fra maling til medisiner og kosmetikk. Kronos Titan er den eneste produsenten av titanoksid i Skandinavia, og de etablerte sin fabrikk i Fredrikstad allerede i 1916. Fabrikken har et produksjonsareal på hele 60.000 kvadratmeter, og det er rundt 170 ansatte. Selskapet er i dag i Amerikansk eierskap.


Foto: Wik & Walsøe

Wik & Walsøe designerne startet med en visjon om å skape et vakkert og innbydende univers. De er inspirert av skandinavisk natur, kultur og mytologi. Designstudioet etablerte de i 2006, og i 2007 ble debutkolleksjonen lansert. De har vunnet flere priser for sitt design, og de selges også i utvalgte utenlandske butikker.

3 thoughts on “Made in Fredrikstad 2.0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s