Størst i Fredrikstad 2022

I finansbransjen bruker vi begrepet yard med forståelsen 1 milliard (Den lille finansordboken). I en, etter norsk målestokk, storby som Fredrikstad (nylig passert 85.000 innbyggere), vil en da kanskje forvente at det finnes en del virksomheter med omsetning som har passert en yard. Jeg har analysert årsregnskapene for de store aksjeselskapene i byen, og laget en rangering basert på om selskapene har eiere/beslutningstagere som holder til i Fredrikstad, og en hvor alle selskaper er med. Det er også lagt inn en forutsetning om at hovedkontoret ligger her. Aksjeselskap hvor det offentlige holder en majoritet er ikke tatt med.

Størrelse er naturlig nok et relativt begrep. Overskudd i kroner, overskudd i prosent, egenkapital i både kroner og prosent, og antall ansatte er alle begrep som sier noe om en bedrifts størrelse. Her har jeg kun lagt vekt på omsetning. Slik ser listen ut over de største selskapene uavhengig av hvor beslutningene tas:

På listen over er det flere selskaper som inngår i større konsern. Både omsetning og resultatgrad kan derfor være påvirket av internprising, hvilket ikke gir et sammenlignbart forhold med frittstående selskaper. At Bertel O. Steen Østfold har en resultatgrad (ROS) på 2,7 % kan derfor være vanskelig sammenlignbar med f.eks. Straye Gruppen sin ROS på 8,0 %. Noen stusser kanskje over at en av de største fabrikkene i Fredrikstad ikke står på listen, nemlig Stabburet, men de er som kjent en del av Orkla konsernet og porteføljeselskapet Orkla Foods Europe, og de offentliggjør ikke tall for fabrikken her.

Europris er det eneste børsnoterte selskapet med hovedkontor i Fredrikstad, og som dere ser er de i en egen klasse rent størrelsesmessig. At de leverer en resultatgrad på 16.0 % er smått imponerende. Ekstra hyggelig for oss lokalpatrioter er at konsernsjef Espen Eldal også bor her i byen. Største eier er forøvrig Folketrygdfondet, hvilket betyr at vi alle indirekte har en liten eierandel i selskapet.

Denofa er byens nest største selskap basert på omsetning, men de ligger litt bak de andre når det gjelder resultatgrad. Selskapet er selvsagt en hjørnestensbedrift i byen, men mange blir kanskje overrasket over at de har brasilianske eiere.

Solid Gruppen er definitivt et lokalt selskap, og et imponerende sådan. Selskapet ble startet av John Yngvar Johansen i 1975, og senere har sønnene Lasse og Kim kommet inn. Runar Oustorp er også en sentral person i selskapet. En vekst på nesten 70 % i 2022 resulterte i et underskudd, hvilket er ny erfaring for dette konsernet.

Jøtul er kanskje det selskapet her i byen med det sterkeste internasjonale “fotavtrykket”. De har datterselskaper i Italia, Danmark, USA, Frankrike, Polen, Spania og Storbritannia. Etter en flott vekst i 2022 leverte de også overskudd. Jøtul er eiet av private equity selskapet OpenGate Capital Partners.

Unger fabrikker ble stiftet i 1922, og er eiet av Olav Thon Gruppen. De leverte en resultatgrad på 4,7 % i året som gikk, og har levert gode overskudd i 19 år på rad.

Brynild Holding AS er fortsatt i familien Brynildsens eie, og har røtter tilbake til 1895. Produktkategoriene består av godteri, nøtter og hygiene. Konsernet fikk en nedgang i både omsetning og resultat i 2022, men leverer fortsatt et pent overskudd.

Straye Gruppen er et meget spennende selskap som har hatt en formidabel vekst i 2022. Konsernet driver innen bygg- og anleggsvirksomhet med hovedkontor på Kråkerøy. En resultatgrad på 8 % med en slik veksttakt er imponerende. Største eiere er Daniel Faye Lund gjennom sitt selskap DFL Holding AS sammen med selskapet Melesio Equity AS (begge har 49,14 %).

Selskapene hvor beslutningene tas her i byen!

Når vi tar bort selskaper som er en del av konsern med hovedkontor andre steder, eller har dominerende eiere som holder til andre steder, så ser listen ut som over. Nye navn på listen over de 10 største er:

  • Sleipner Motor AS med nesten 90 % eksportandel til 52 land. De har selskaper i Italia, England, Polen, Sverige, Finland, Tyskland og Danmark.
  • Salatmestern holding AS som er eiet av Geir, Thomas og Elin Andersen
  • Medi Partner Holding (NorEngros) som er eiet av Lars Erik og Lasse Andersen, samt Lise Nossen
  • Stene Stål Produkter hvor største eiere er Rune og Agnar Stene
  • Ludvig Andersen (Andersen & Mørk) hvor største eiere er Martin og Jostein Andersen, samt Geir Teistung
  • AK Gruppen (AK Mekaniske) som er eiet av familiene Martinsen og Sørbøe

Noen vil kanskje etterlyse selskaper som Norsk Stål Tynnplater (801 MNOK), men de er en del av det verdensomspennende konsernet Tata steel. Et annet spennende selskap er Polynt Composites Norway (715 MNOK), men de er eiet av italienske Polynt S.P.A. Toyota Østfold (663 MNOK) og Dahles Auto (631 MNOK) har også eiere med tilhold i andre byer. Videre er det et knippe selskaper som ville ha fått plass på listen over basert på omsetning dersom de hadde vært “Fredrikstad eid”: Reichhold, Backe Østfold, Elon Norge, Høiax, Pharmatech og Minibuss 24-7.

Oppsummert

Fredrikstad har et mangfoldig og voksende næringsliv. I enkelte tech-miljøer meldes det om at tilgangen på kompetent arbeidskraft også er bedre enn på lenge, da mange høyt utdannede unge ønsker å både bo og jobbe i vår by. Historisk har vi veldig mye å være stolte av (Made in Fredrikstad), og det gror godt (Fredrikstads “nye vin”). Det er allikevel ikke til å komme fra at alle byer er avhengig av noen virkelige “lokomotiver”. Med kun to selskaper med endelig beslutningsrett i Fredrikstad med omsetning over 1 yard, så gjør jeg meg allikevel noen refleksjoner. Mitt tips vil være at det nok med unntak av Straye Gruppen, dessverre blir litt tid til vi ser et nytt selskap passere yard’en her i byen.

Leave a comment