Amazon en tøff konkurrent, men på hva?

Etter at verdens største netthandelsselskap besluttet å etablere seg i Sverige, ble kommentarfeltene i avisene fylt opp av både de som var bekymret og de som mente de var godt forberedt. Nå har det seg slik at Amazon er langt mer enn bare en netthandelsaktør – de er faktisk veldig mye mer enn det, og ikke minst er de en stor transportør. Det siste har det ikke vært noe særlig skriverier om, og det er litt rart med tanke på hvilken konkurranse vi skandinaver her vil møte. Er vi virkelig forberedt på hva som vil treffe oss?

Foto: Amazon.com

I e-boken Digital Endringsledelse skriver forfatter Tore Berntsen at Amazon utnytter informasjon om kundenes digitale kjøpemønster og at de benytter kunstig intelligens (AI) for å tilpasse websider til dine preferanser. Videre skriver Berntsen at de bruker intelligente roboter til å håndtere logistikkprosesser, og alt dette gir de store konkurransefortrinn. I McKinseys nylig utgitte Global Payments Map kan vi lese at Amazon i andre kvartal 2020 økte sitt salg med 40 %, og at den største veksten kom innenfor salg av dagligvarer. Kunstig intelligens på web og intelligente roboter bidrar begge til Amazons vekst, men den ville ikke ha vært mulig innenfor dagligvareområdet uten et godt utviklet transportsystem. Dette fordi dagligvarer er veldig krevende å transportere med tanke på temperatur og tid/holdbarhet. Amazon avsluttet siste regnskapsår i juni 2020 med en årsomsetning på 322 milliarder dollar (hvilket betyr at de er nesten 20 ganger så store som Norges største selskap Equinor i omsetning). Med en slik størrelse betyr det at de frakter enorme volum rundt om i hele verden. Hvor mye av dette de frakter selv har jeg ikke kjennskap til, men de tilbyr et ferdig konsept til de som ønsker å starte eget transportselskap og bli en “Amazon delivery service partner”. Selskapet benytter selvsagt eksterne transportører også, men de som inngår avtale med Amazon møter strenge kriterier, spesielt med tanke på leveringspresisjon. I følge Washington Post måtte selskapet Bear Down Logistics, med hovedkontor i Illinois, stenge flere av sine lokale avdelinger i år og si opp 280 ansatte fordi Amazon sa opp kontrakten med basis i at de ikke klarte å levere i henhold til de krav de stilte.

Hva er det så som er så spesielt med disse leveransene? Ett av svarene heter “Amazon Prime”. Dette er en abonnementstjeneste hvor man betaler en månedlig sum og får tilgang til spesialtilbud på produkter, egne priser på dagligvarer, musikk-, spill- og tv-streamingtjenester. Sist, men ikke minst, så får man med et Prime abonnement: “Fast and free delivery”! Her får man garantert leveranse av mer enn 10 millioner produkter, uten noe minimumskjøp, dagen etter bestilling. Handler du for mer enn 35 dollar kan du også få samme dag leveranser, og ikke nok med det, i enkelte byer er det 2 timers leveranse på dagligvarer. Hva koster så et slik abonnement? Prisen, som sist ble endret i mai 2018, ligger på 12,99 dollar i USA (inkluderer ikke Prime Video). Med dagens kurs betyr dette ca kr 120,-/måned.

Hvilken konkurranse møter man så i Norge?

I følge Nettavisen så har ikke Amazon noen egen løsning for Norge i dag, men det forventes at nordmenn vil kunne handle fra den svenske løsningen når den er oppe og går. Hvilke leveransetider de vil klare er dermed ikke kjent, men for å sammenligne tok jeg en liten sjekk på de fire siste leveransene jeg har mottatt fra forskjellige nettbutikker. Her ser dere tre eksempler på hva Amazon vil måtte konkurrere mot i Norge.

Leveranse 1 – en liten pakke på 0,6 kg

Denne pakke ble sendt fra Lørenskog den 03. september i år klokken 16:08. Jeg fikk den levert i postkassen rundt klokken 10:00 den 07. september. Transporten tok med andre ord mindre enn fire døgn, og to av disse var i helgen. Ser vi bort fra det så snakker vi om ca. 1,5 døgn, hvilket må sies å være bra etter norsk standard.

Leveranse 2 – en liten pakke på 0,7 kg

Denne pakken ble sendt fra Oslo den 23. september klokken 15:48, og ankom mitt hentested på Gressvik den 24. september klokken 14:40. Med andre ord tok den kun ett døgn. Når det er sagt så er dette ikke helt sammenlignbart med leveranser som skal gjøres helt frem til mottager.

Leveranse 3 – en tyngre pakke på 16,5 kg

Her snakker vi om noe som kanskje er sammenlignbart med størrelser på dagligvareforsendelser og annet. Pakken ble hentet den 16. oktober klokken 09:53 og ble utlevert til meg den 21. oktober klokken 09:42. Med andre ord eksakt 6 døgn! Legg spesielt merke til at de siste ca 14 kilometerne (som det tar litt over 20 minutter å kjøre direkte) tok mer enn 2 døgn. Total distanse fra avsender til mottager var på ca 55 kilometer og ville tatt 45 minutter å kjøre direkte.

Alle eksemplene over er kun knyttet til transporten. Alle form for plukking, pakking og klargjøring på lager kommer i tillegg. I sammenligningen med Amazon må vi derfor huske på at de har dette med i den totale leveringstiden!

Hvor reelt er det å sammenligne dette?

Norge er et spesielt land med høye fjell og dype fjorder. I tillegg er vi få mennesker og dermed små volum som skal flyttes. Alt dette gjør det umulig å sammenligne hva Amazon kan tilby av leveringstider i store byer i USA. Når det er sagt så har de altså fortsatt en dags garanti også til små og lite befolkede områder i USA. Mitt anslag vil være at de på det sentrale Østlandet og i de største byene ganske sikkert vil tilby 24-timers leveranser. Ikke nødvendigvis fra etableringen i Sverige, men i alle fall dersom de etablerer seg i Norge. For norske nettbutikker som skal konkurrere med denne giganten holder det derfor ikke med gode priser, bredt vareutvalg eller god logistikk på et sentrallager dersom man ikke klarer å gjøre transporten effektiv. Eksemplene over viser at det fungerer i noen tilfeller, og feiler i andre. Med verdens største netthandelsaktør som konkurrent må dagens aktører forberede seg på en skikkelig “kamp” også når det gjelder leveringspresisjon.

Og i tillegg er de jo så mye mer!

Jeg innledet med at Amazon er langt mer enn bare en netthandelsaktør, og har her skrevet litt om deres konkurransekraft innenfor transport. Selskapet fortsetter stadig å utvikle seg, og nå snakkes det om 30 minutters levering med droner. I tillegg til transportløsningene, et enormt vareutvalg, kunstig intelligens, verdens mest avanserte netthandelsplattform (antagelig), så tilbyr de også abonnementstjenester for å gjøre vår hverdag enklere. Du kan “abonnere” på alt fra støvsugerposer og kaffekapsler til medisiner og IT-utstyr. Dette er jo ikke abonnement i tradisjonell forstand, men automatisk varepåfyllingsfunksjoner som møter vårt ønske om komfort i hverdagen. Alt dette og mye mer skal norsk handel konkurrere med i nær fremtid, og dersom myndighetene klarer å sikre den frie konkurransen (det vil si unngå monopollignende tilstander) så vil det uansett være en vinner: oss forbrukere.

One thought on “Amazon en tøff konkurrent, men på hva?

  1. En grunn til at f.eks Borås blir nodepunkt er pga hviletidsbestemmelsene. At Amazon.com kommer blir neppe bra for det lokale næringslivet (eller nasjonalt for den saks skyld). Blir spennende å se om man får Lidl-syndromet på nytt.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s